EBD arızası nedir sorusu araç sahipleri tarafından son zamanlarda sıkça aranan soruların başında gelmektedir. EBD, araçların fren sistemini ilgilendiren problemlerden biridir. Etkili şekilde frenleme yapılmasını, fren mesafesinin kısaltılmasını engelleyen bu arıza, daha farklı problemlere de neden olabilir. Peki, EBD arızası nedir? Nasıl çözülür? Bu soruların yanıtlarını ve EBD arızası ile ilgili diğer detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
EBD Nedir? Ne İşe Yarar?
EBD; Electronic Brake Force Distribition ifadesinin kısaltmasıdır. Bu ifadenin Türkçe karşılığı ise elektronik fren gücü dağıtıcı şeklindedir. EBD sisteminin işlevi de esasen tam olarak budur. EBD; fren sisteminden gelen gücün, aracın durumuna göre ön ve arka tekerleklere dağıtılmasını sağlayan elektronik bir sistemdir.
Başta motor olmak üzere diğer bileşenlerin ön tarafta olması nedeniyle araç ağırlıklarının önemli bir kısmı önde toplanmıştır. Bundan dolayı fren gücünün önemli bölümü, ön tekerlere verilecek şekilde ayarlanır. Bu ayara göre fren gücünün %70’i ön tekerlere, %30’u ise arka tekerlere verilir. Böylece araçların fren mesafesi kısalır ve etkili şekilde fren yapmaları sağlanır.
Fren gücü dağıtımı, aracın boş haline göre ayarlanmıştır. Ancak yolcu sayısı ve bagaj miktarı gibi hususlara göre araçların ön ve arka kısmındaki ağırlık oranları değişir. Böyle bir durumda fren gücü dağıtımının yeniden ayarlanması gerekir. EBD, işte tam bu noktada devreye girer ve fren gücünü yeni duruma göre dağıtır. Böylece aracın fren etkinliği korunmuş olur.
EBD, ABS ile entegre şekilde çalışır. Sistemin sorunsuz şekilde çalışması durumunda ABS, tam zamanında devreye girer ve frenleme mesafesinin kısalmasını sağlar. EBD arızası durumunda ise ABS genellikle daha erken devreye girer ve buna bağlı olarak fren performansı azalır, frenleme mesafesi ise uzar.
EBD Arızası Nedir?
EBD arızası, akü problemleri veya tekerleklerdeki hız sensörlerinin bozulmasına bağlı olarak oluşur. Ayrıca farklı elektronik problemlerin de EBD arızasına yol açma olasılığı vardır. EBD, ABS ile entegre olduğu için EBD arızası durumunda ABS ve fren arıza lambaları yanar. Bu ikaz lambalarına ek olarak frene basıldığında titreme, fren kuvvetinde azalma ve ses yapma gibi belirtiler ortaya çıkar.
EBD arızası durumunda fren gücü gerektiği gibi dağıtılamaz. Bu durum ABS ve normal fren sistemini de olumsuz etkiler. Bundan dolayı ekranda ABS arızası lambası da yanar.
EBD Arızası Nasıl Giderilir?
EBD arızası, elektronik bir sistem olması ve ABS ile entegre şekilde çalışması nedeniyle ancak elektronik cihazlarla tespit edilebilir. Araca bağlanacak arıza tespit cihazı ile arıza kodu görülür ve böylece sorunun gerçekten EBD arızası olup olmadığı anlaşılır.
Arıza tespit edildikten sonra ise sorunun kaynağı bulunur. Sensör hatası, temassızlık, aküden yeterli elektrik enerjisinin gelmemesi nedeniyle bu arıza oluşabilir. Nedenine bağlı olarak farklı tamir yöntemleri kullanılarak sorun giderilir.
EBD Arızası Araba Çalışmıyor Ne Yapmalıyım?
EBD arızası uyarısından sonra Motoru Durdurun yazısının görülmesinin temel nedeni EBD değil, akü problemleridir. Aküde problem olduğunda EBD sistemine yeterli elektrik verilemez ve buna bağlı olarak ekranda EBD arızası uyarısı görülür.
Ekranda görülen EBD Arızası Motoru Durdurun uyarısından sonra akünün kontrol edilmesi gerekir. Eğer aküde sorun yoksa aracın arıza tespit cihazına bağlanması ve problemin kaynağının öğrenilmesi gerekir. Söz konusu problem genellikle Fiat Linea araçlarda sık yaşanmaktadır.
EBD Arızası Önemli Mi?
Linea EBD Arızası Ne Demek?
İlginizi çekebilir;
- Araç Üstü Fren Disk Torna Ücreti
- Oto Klima Gazı Fiyatları
- Motor Bloğu Çatlak Tamiri Fiyatı 2024
- Kendi Aracımı Kiraya Vermek İstiyorum Ne Yapmalıyım?
Kaynak: https://blog.toyota.com.tr/elektronik-fren-gucu-dagitimi-ebd-nedir-ne-ise-yarar/
Bir yanıt yazın