Kendi aracımı kiraya vermek istiyorum diyenlerin sayısı, özellikle teknolojideki gelişmelerden sonra ciddi anlamda artmıştır. Esasen geçmişte de olan bu uygulama, internet sayesinde daha bilinir hale gelmiş ve yeni gelir kapısı elde etmek isteyenler tarafından merak edilmeye başlanmıştır.
Kendi Aracımı Kiraya Vermek İstiyorum
Araç kiralama, ülkemizde kurumsal firmalar veya küçük ölçekli şirketler tarafından yapılmaktadır. Bunların haricindeki kurumların araç kiralama yetkisi bulunmaz. Ancak bu durum, sizin aracınızı bu firmalara kiralamanıza engel değildir.
İnternet teknolojisi sayesinde aracınızı günlük, haftalık ve günlük olarak kiraya verebilir ve ciddi seviyede kazanç elde edebilirsiniz. Elde edilecek kazanç, aylık kiralama süresi ve aracın modeline bağlı olarak farklılık gösterir.
Kendi aracımı kiraya vermek istiyorum diyenler için temelde iki farklı seçenek vardır:
- İnternet ortamında irtibat kurulan gerçek kişilere araç kiralama
- Kurumsal firmalara araç kiralama
İnternet ortamındaki bazı mobil uygulamalar ve sosyal medya platformları üzerinden araç kiralamak isteyenlere iletişime geçilebilir. Kurulacak iletişim sonrasında aracınızı, anlaştığınız rakam üzerinden günlük, haftalık ve aylık olarak kiralamanız mümkündür. Her ne kadar bu yöntem tam bir yasal zeminde gerçekleşmese de, para alışverişi nakit olacağı için sorun yaşanmayacaktır.
Bu seçenek ilk başta cazip ve mantıklı olarak görülebilir. Ancak aracınızı verdiğiniz kişinin aracınızı getirmeme veya yaptığı kazayı karşılamama gibi riskleri vardır. Nihayetinde hiç kimse aracını bilmediği ve tanımadığı kişilere vermez. Dolayısıyla bu seçenek yerine diğer seçeneklerin tercih edilmesi çok daha mantıklıdır.
Aracımı Kurumsal Firmaya Kiraya Vermek İstiyorum
Kendi aracımı kiraya vermek istiyorum diyenler için tek mantıklı seçenek kurumsal firmalardır. Zira bireysel olarak yapılacak kiralama işlemlerinde, kesinlikle yasal bir güvence yoktur ve bu durum, ciddi mağduriyetlere neden olabilmektedir.
Kurumsal firmalar, araç ihtiyaçlarını dışarıdan aldıkları hizmetlerle karşılama yoluna gitmektedir. Bu durum tüm firmalar için geçerli olmasa da özellikle rent a car firmalarının bazılarında bu türden dışarıdan araç alımı yapılmaktadır.
Firmaların dışarıdan araç kiralamasının nedeni ise hem sıfır hem de ikinci el araçların fiyatlarının ciddi anlamda artması, kasko, sigorta ve bakım masraflarının çok yüksek olmasıdır. Dışarıdan hizmet alarak bu masraflar olmadan araç ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar.
Kurumsal firmalar, araç seçiminde ince eleyip sık dokumaktadır. Yani her aracı kabul etmemekte ve genellikle yüksek model araçları kabul etmektedir. Bu firmalar, sizden aldıkları araçları farklı firmalara veya kişilere kiralamaktadır. Böylece sizin aracınız üzerinden hem kendileri kazanç elde etmekte hem de sizin kazanç elde etmenizi sağlamaktadırlar. Ayrıca sizden kiraladıkları araçlarla filolarını, sıfır araç alımına kıyasla, çok düşük maliyetle büyütmektedirler.
Araç Kiraya Vermek Mantıklı Mı?
Sıfır araç alarak araç filosu şirketlerine resmi yollarla kiralamanın önemli bir kazanç kapısı olduğu ifade edilmektedir. Peki, böyle bir işlem gerçekten de mümkün mü? Mümkünse mantıklı mı?
Öncelikle kendi aracımı kiraya vermek istiyorum diyorsanız, aracınız en fazla 3 yaşında olmalıdır. Yani 2021 ve üzeri modelde bir aracınız bulunmalıdır. Güncel ikinci el piyasasına bakıldığında, 1, 2 veya 3 yaşında araçların değerinin, neredeyse sıfırları ile eşit olduğu görülür. Bu açıdan neredeyse sıfır aracınızı farklı bir şirkete kiralamış olacaksınız.
Şirket ile karşılıklı sözleşmeler yapılır ve hangi durumlarda ne kadar yıpranma payı, ne kadar tazminat ödeneceği gibi hususlar belirlenir. Bu noktada aracınızın yıpranacağını, belki kaza yapıp hasar kaydı oluşacağını ve elde edeceğiniz geliri dikkate alarak kararınızı vermeniz gerekmektedir.
Son olarak bu alanda dolandırıcıların da olduğu unutulmamalıdır. Güvenirliğini bilmediğiniz kişilere veya şirketlere, hiçbir koşulda aracınızı vermemenizi tavsiye ederiz.
Kendi Aracımı Kiraya Vermek İstiyorum, Ne Kadar Kazanırım?
Şahıs Aracı Nasıl Kiraya Verilir?
Araç Kiraya Verme Şartları Nelerdir?
Araç Kaplama Fiyatları 2024 (PPF, Nardo ve Folyo)
Bir yanıt yazın