Araba Neden Stop Eder?
|

Araba Neden Stop Eder? En Sık Görülen Sebepler

Otomobiller, ulaşım konusunda büyük bir kolaylık sağlar. Ancak bazen sebepsiz yere stop ederler. Peki, araba neden stop eder? Bu sorunun cevabını ve en sık karşılaşılan stop etme nedenlerini yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Araba Neden Stop Eder?

Araba neden stop eder diye soruyorsanız; Araçlar, birçok nedenden dolayı stop eder ve çalışmayı durdurur. Aracın LPG’li, dizel veya benzinli olması dahi bu nedenlerin farklılık göstermesine yol açar. Ayrıca hangi durumdayken çalışmayı durdurduğu da çok önemlidir.

Motor soğukken, rölantide çalışırken, vites geçişlerinde veya ilk çalışmada araçlar stop edebilir. Bunların her birinin farklı sebepleri vardır. En sık görülen stop etme arızaları şunlardır:

  • Ateşleme sistemi
  • EGR Valfi
  • Rölanti ayarı
  • Hava kaçakları
  • Bujilerin bitmesi
  • Boğaz kelebeği
  • Kalitesiz yakıt
  • MAF sensörü
  • Rölanti motoru
  • Rölanti devir sensörü
  • Arızalı klima kompresörü
  • Hararet müşürü
  • Eksantrik mili / krank mili
  • Şarj sisteminin aşırı yüklü olması

Görüleceği üzere aracın sebepsiz yere çalışmayı durdurmasının çok sayıda nedeni vardır. Yaşamış olduğunuz sorunun arkasındaki gerçek sebebi bulabilmek için arızanızı daha spesifik şekilde ifade etmeniz ve buna uygun nedenleri araştırmanız gerekir.

Ilk Calismada Stop Etme Nedenleri
Araba Neden Stop Eder? En Sık Görülen Sebepler 8

İlk Çalışmada Stop Etme Nedenleri

Arabaların stop etmesi, araç farklı durumlardayken yaşanabilir. Stop etmenin yaşandığı durumların başında ise hiç şüphesiz ilk çalışma gelir. Aracı kullanmak için çalıştırmanıza rağmen kısa sürede stop ediyorsa, nedenleri şunlar olabilir:

Vakum Hortumundaki Hava Kaçakları
Araba Neden Stop Eder? En Sık Görülen Sebepler 9

Vakum Hortumundaki Hava Kaçakları

Araçlarda bulunan westinghouse sistemi, frenlerin güçlü şekilde frenleme yapmasına karşın fren pedallarının yumuşak olmasını sağlayan sistemdir. Bu sistemde vakum hortumları önemli bir yer tutar.

Bu hortumların yerinden çıkması, direkt olarak fren sistemine zarar verir. Ancak bir diğer etkisi ise aracın alması gerekenden fazla hava almasıdır. Böyle bir durumda motorda teklemeler meydana gelecek ve bazen ilk çalıştırmalarda araç stop edecektir.

Rölanti Motoru Arızası
Araba Neden Stop Eder? En Sık Görülen Sebepler 10

Rölanti Motoru Arızası

Rölanti motoru, yakıt ile hava karışımını ayarlar ve bu karışımın yanma odasına gitmesini sağlar. Rölanti motorunda meydana gelen arıza nedeniyle bu karışım doğru olarak ayarlanmaz ve bundan dolayı ilk çalıştırmada araç çalışmayı durdurur.

Stop etmenin arkasında rölanti motoru arızası varsa araç yüksek devirlerde çalışacaktır. Diğer arızalar ile ayırt etmek için bu işareti de dikkate alabilirsiniz.

MAF Sensörü Arızası
Araba Neden Stop Eder? En Sık Görülen Sebepler 11

MAF Sensörü Arızası

Araca giren hava miktarı, son derece hassas bir yapıda olan MAF sensörü ile ölçülür. Bu sensörün arızalanması veya kirden dolayı ölçümleri yanlış yapması, yakıt-hava karışımının doğru ayarlanmasını engelleyecektir.

Yanlış hava-yakıt karşımı, aracın çalışmasında düzensizliğe neden olur. Bu durum kendisini ilk çalıştırmada ise stop etme ile gösterebilir.

Ateşleme Sistemi Arızası
Araba Neden Stop Eder? En Sık Görülen Sebepler 12

Ateşleme Sistemi Arızası

Yanma odasına gönderilen hava-yakıt karışımı, ateşleme sistemi tarafından yakılır. Ateşleme sistemindeki arızalar, teklemelere neden olur. İlk çalıştırmada bu teklemeler, bazen motorun durması ile sonuçlanır.

İlk çalıştırmada en sık görülen stop etme nedenleri bu şeklindedir. Bunların haricinde de farklı nedenlere bağlı olarak da araçlar stop edebilir.

Çalışan Araba Neden Stop Eder?

Araçlar seyir halindeyken veya kırmızı ışık gibi yerlerde durulduğunda motor kendini kapatıyorsa, ciddi bir sorunla karşı karşıya olma riskiniz çok yüksek. Bundan dolayı birkaç denemeden sonra arabayı çalıştırmaya uğraşmamak gerekir. Çekici ile en yakın tamirciye gitmek, bu noktada en iyi seçenek olacaktır.

Peki, çalışan veya seyir halindeyken bir araba neden stop eder? Şimdi bu durumun nedenlerini yakından inceleyelim:

Düşük Motor Basıncı

Düşük motor basıncı, çoğunlukla gözden kaçırılan ancak en önemli stop nedenleri arasında yer alan arızalardandır. Yüksek kilometreye sahip araçların silindir, segman ve piston gibi yerlerinde aşınmalar, supaplarda ise deformeler oluşabilmektedir. Bütün bunlar ise motor basıncının olması gerekenden düşük olmasına neden olur.

Düşük motor basıncı, aracın sık sık stop etmesine yol açar. Bunlar, büyük oranda araç seyir halindeyken meydana gelir. Sorunu tespit etmek için aracın kompresyon testine girmesi ve değerlerin deneyimli bir usta tarafından yorumlanması gerekir.

Boğaz Kelebeği ve Rölanti Motoru

Aracı bir süre kullandıktan sonra meydana gelen çalışmayı durdurmaların bir diğer nedeni ise boğaz kelebeği ve rölanti motorudur. Kırmızı ışıkta veya farklı yerde durulduğunda araç kendisini rölantiye alır ve rölanti motorundan gelen hava-yakıt karışımı kullanılır.

Rölanti motoru arızalı olduğunda veya boğaz kelebeği kurum ile dolduğunda, istenen karışım gönderilemez ve bunun sonucunda araba stop eder.

Sorunlu Hava Akış Sensörü

Akış sensörü, motora giren havayı ölçer ve motor beynine (ECU) bunu bildirir. Eğer bu sensör görevini tam olarak yapamazsa beyne giden bilgiler hatalı olur ve buna bağlı araç çalışmayı durdurur.

Hava akış sensörleri, genellikle toz ve yağ gibi unsurlar nedeniyle kirlenir. Özel bir spreyle bu ekipmanı temizlemek, sorunu çözebilir.

Motordaki Hava Kaçakları

Seyir halindeyken aracın çalışmayı durdurması halinde akla ilk gelmesi arızalar, hava kaçakları olmalıdır. Hava hortumlarının kopması, yerinden çıkması veya işlevini kaybetmesine bağlı olarak bu sorun yaşanır. Emme manifoldu ve EGR valfindeki kaçaklar da aynı probleme yol açar. Dolayısıyla kapsamlı bir kaçak kontrolünün yapılması gerekir.

Kötü Yakıt

Göz ardı edilmesine rağmen kötü yakıt da bu noktadaki en önemli nedenlerdendir. Ucuz olduğu için bilinmeyen yerlerden alınan yakıtlar, kaliteli olanlar gibi yanmaz. Üstelik bunların içerisindeki partiküller, araçların farklı parçalarına neden olabilir. Dolayısıyla bilinmeyen bir yerden alınan yakıttan sonra böyle bir problem yaşarsanız, ilk neden olarak aklınıza kötü yakıt gelmelidir.

Arızalı Klima Kompresörü
Araba Neden Stop Eder? En Sık Görülen Sebepler 13

Arızalı Klima Kompresörü

Klima kompresöründeki arızalar ile motorların çalışma durdurması arasında ilişki vardır. Sorunlu kompresörler, motorun sıkışmasına neden olabilir. Bu ise stop etme ile sonuçlanır. Aracın çalışmayı durdurduğu zamanlarda klima açıksa, olası nedenlere bunun da eklenmesi yararlı olacaktır.

Araba neden stop eder sorusunun cevaplarını sizler için derledik. Ancak sorunun nedeninin detaylı bir kontrol ile tespit edilebileceği unutulmamalıdır.

Motor rölantideyken neden stop eder?

Rölantideyken arabanın stop etmesinin nedeni, rölanti arızası veya boğaz kelebeğinin aşırı kirlenmesidir. Boğaz kelebeği aşırı kirlendiğinde, motora gereken hava gitmez ve bunun sonucunda motor durur.

Araba stop ettiğinde ne yapılmalı?

Stop eden araç, yeniden çalıştırılmaya çalışılır. Birkaç denemeden sonra araç çalışmıyorsa servisten yardım almak gerekir.

Vites geçişlerinde araç neden stop eder?

Araba vites geçişlerinde stop ediyorsa, sorunun muhtemel kaynağı rölanti motoru veya MAF sensörüdür. Hava-yakıt karışımında sorun vardır.


İlginizi Çekebilir;

5/5 - (4 oy kullanıldı.)

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir