Marş Dinamosu Kömürü Nedir? Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Araçların çalışması için aküden gelen elektrik enerjisi kullanılır. Bu işlem için farklı ekipmanlardan yararlanılır. Marş dinamosu kömürü de bu süreçte aktif olarak rol alan parçalardan biridir. Peki, marş dinamosu kömürü nedir? Bittiği nasıl anlaşılır?
Marş Dinamosu Kömürü Nedir?
Marş dinamosu kömürü, aküden aldığı elektrik enerjisini kullanarak, araç motorlarının çalışması için gerekli olan ilk momentumu sağlayan parçadır. Adından da anlaşılacağı üzere marş dinamosunun içerisinde yer alır.
Marş dinamosu kömürü, çoğunlukla bakır telle sarılmış grafit veya karbon malzemelerdir. Bu malzemelerin en önemli özelliği, elektriği iletmeleridir. Kömüre gelen elektrik, temas eden yüzeylere baskı uygular ve böylece elektrik akımı, motorun çalışması için gerekli olan diğer bileşenlere aktarılmış olur.
Bu kömür, aynı zamanda marş dinamosu fırçası olarak da bilinir. Genellikle içten yanmalı motorlarda kullanılan bir ekipmandır. Marş dinamolarının türüne bağlı olarak 2 veya 4 adet kömür sekmesi olur. Bunlar, motor her çalıştırıldığında marş dinamosunun çalışması ile birlikte görevlerini yaparlar.
Marş Kömürünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Marş kömürü, motorun her çalıştırılmasında devreye giren parçalardır. Çalışma prensibi nedeniyle diğer parçalara baskı yaparlar ve bu nedenle sürtünmeye maruz kalırlar. Sürtünmeye maruz kalmaları ise zaman içerisinde özelliklerini yitirmelerine neden olur. İşte bu durum, marş kömürünün bitmesi olarak ifade edilir.
Marş kömürünün bittiği; marş motorunun yavaş dönmesi veya hiç dönmemesi ile anlaşılır. Ancak bunun için akünün dolu ve elektrik bağlantılarının ise sorunsuz olması gerekir. Yani sorunun aküden veya elektrik bağlantılarından kaynaklanmadığından emin olmalısınız.
Marş dinamosu kömürü bittiğinde araç çalışmayacaktır. Zira aracın ilk çalıştırılması sırasında bu parça görev yapar. Bozulduğunda, görevini yerine getirmez ve dolayısıyla da araç çalışmaz. Eğer aracın çalışmamasına neden olacak farklı bir sorun yoksa ve anahtarı çevirdiğinizde marş dinamosu dönmüyor veya düzensiz dönüyorsa, marş kömürünün bittiğinden şüphelenebilirsiniz.
Marş Dinamosu Kömürü Biterse Ne Olur?
Marş dinamosu kömürü biterse aracınız kesinlikle normal yollardan çalışmayacaktır. Defalarca deneme yapsanız dahi biten bir kömür nedeniyle aracı çalıştırmak mümkün olmayacaktır.
Bu sorun, bazen aniden meydana gelirken bazen ise kendisini belli ederek meydana gelir. Eğer aniden meydana gelirse su almak için kenarında durduğunuz marketin önünde kalabilirsiniz veya sabah aracınızı çalıştırmazsınız.
Marş kömürü bittiğinde ve işlevini yitirdiğinde bunların değiştirilmesi gerekir. Değiştirilmediğinde ve sürekli olarak marş dinamosu zorlandığında, marş motoruna fazla yük binecek ve bir noktadan sonra arıza yapacaktır.
Marş Kömürü Biten Araba Nasıl Çalıştırılır?
Marş kömürü biten aracı normal yolla, yani anahtar ile çalıştırmak mümkün değildir. Bu noktada farklı yöntemlerin denenmesi gerekir. Akla gelen ilk yol, aracın vurdurulmasıdır.
Vurdurma yönteminde öncelikle araç boşa alınır. Daha sonra ise en az iki kişi tarafından araç güçlü bir şekilde itilir. Belli bir hıza ulaştıktan sonra debriyaja basılır ve vites ikiye alınır. Bu aşamadan sonra debriyajda ayak çekilir ve aynı anda anahtar çevrilerek araç çalıştırılır. Yeterli momentum sağlanırsa bu şekilde araç çalışacaktır.
Vurdurma, her ne kadar aracın çalışması için kullanılacak bir yöntem olsa da, araca ciddi zararlar verme riski vardır. Bundan dolayı kesinlikle tercih edilmemesi ve bu yöntemin uygulanmaması gerekir.
Marş kömürü bittiğinde en mantıklı çözüm, profesyonel yardım almaktır. Diğer yöntemlerin yarardan çok zarar getirebileceği unutulmamalıdır.
Marş Kömürünün Bittiği Hemen Anlaşılır Mı?
Farklı bir sorun olmamasına ve akü dolu olmasına karşın araç çalışmıyorsa marş kömürü bitmiş olabilir.
Marş Kömürü Bitince Ne Olur?
Araç çalışmaz. Marş motoru fazla zorlanırsa, marş motoru da bozulabilir.
Marş Dinamosu Aküyü Bitirir Mi?
Sık görülen bir durum olmamasına karşın marş motorundaki arızaya bağlı olarak akü bitebilir.
İlginizi Çekebilecek İçerikler;